Fižolov dan 2016

Ribnčan, a ne Urban!

FIŽOLOV DAN, sobota, 27. 8. 2016 ob 12.00 v Hrovači

POLEG TRADICIONALNI IN INOVATIVNIH FIŽOLOVIH JEDI, LETOS PRVIČ TUDI JAPONSKA

FIŽOLOVA KULINARIKA

PROGRAM

  • 12.00 kosilo z več kot 30 doma pripravljenimi jedmi iz različnih vrst fižola  (brezglutenske, vegetarijanske, presne, mesne, sladke …
  • POSLASTICA: FIŽOLOVE JEDI V JAPONSKI KULINARIKI, ki jih bodo pripravili japonski kuharji v sodelovanju z Japonsko ambasado v Sloveniji
  • 12.00 nastop Otroške folklorne skupine Lončki KUD France Zbašnik Dolenja vas
  • 13.00 nastop gledališke improvizacije Radio Mlajku
  • 13.00 peka fižolovega kruha in fižolovih polpetov na Škrabčevi domačiji
  • 13.30 fižolova šola ustvarjalnih delavnic na Škrabčevi domačiji
  • 13.30 predavanje strokovnjakinje in in specialistke za zelenjadarstvo Ane Ogorelec o vzgoji fižola
  • 14.00 voden ogled po vasi
  • 14.30 nastop gledališke improvizacije Radio Mlajku
  • 15.00 voden ogled iz Hrovače do Ribnice in Rokodelskega centra Ribnica
  • 15.00 predstavitev mladih hrovaških talentov
  • 15.30 prikaz pajtlanja, mlatenja in prebiranja fižola
  • 15.30 voden ogled po vasi
  • 15.30 nastop gledališke improvizacije Radio Mlajku
  • 16.00 predstavitev knjige »Le tülku vam povejm«, Jejžov iz Hrovače«*, avtorice Eme Andoljšek, Škrabčeva domačija
  • 18.00 projekcija japonskega filma AN* – Okus življenja, pogostitev s palačinkami in sladkim fižolovim namazom, Škrabčeva domačija

Celodnevni program:

  • razstava avtohtonih sort fižola Semenarne Ljubljana
  • prikaz in delavnica pletenja košar in izdelovanja zobotrebcev
  • obisk fižolovega hudomušnega Hrovačana
  • fižolov-srečelov
  • glasbena presenečenja
  • prodaja domačih hrovaških izdelkov in pridelkov, tudi fižola ribn'čana

Ve se, kje se dobro jé!

VAŠKO ETNOLOŠKO TURISTIČNO DRUŠTVO HROVAČA

Hrovača 32, 1310 Ribnica

GSM:+386(0)31 803 525

E:, marusa@zdesar.si

*ZGODBA KNJIGE»Le tülku vam povejm«, Jejžov iz Hrovače« 

Janez Andoljšek z rokopisi svojih zgodb in iger v slikoviti ribniški govorici, ki je skoraj ne slišimo več, oživi pred nami. Z njim in njegovim pripovedovanjem se pred nami odstira

življenje v Ribniški dolini v že precej odmaknjeni preteklosti, ki ga pooseblja Ribničan, tudi v teh zgodbah kot posebnež, ki s humorjem razveseljuje sogovornike, a z njim premaguje tudi

tegobe življenja.

*ZGODBA FILMA »AN – Okus življenja«

Sentaro vodi majhno slaščičarno z dorayakiji – tradicionalnimi japonskimi palačinkami, polnjenimi s sladkim fižolovim namazom. Nekega dne ga obišče živahna starka Tokue in

ponudi, da bi mu pomagala pri delu. Santaro se obotavlja, a ko poskusi njen doma narejeni namaz, jo le vzame v službo. Mali posel se razcveta, a tako Sentaro kot starka nosita v sebi

skrivnost …